Munkavédelmi és szolgáltató Kft.

Jogszabályi háttér

Jogszabályi háttér

A szellőzők tisztítását az Országos Tűzvédelmi szabályzatról szóló 54/2014 BM rendelet (XII.5.) 98. pontja tette kötelezővé.

98. Szellőztetés

196. § (5) A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint melegkonyhás vendéglátó hely és melegkonyhás vendéglátó üzlet szellőző, szagelszívó rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben 4 évente, melegkonyhás vendéglátó hely és melegkonyhás vendéglátó üzlet esetében évente tisztítani, és annak elvégzését írásban igazolni kell.

Kérdésként vetődhet fel az, hogy honnan kell számolni egy épület magasságát és meddig.

Erre a kérdésre az OTÉK, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet ad nem is annyira egyértelmű választ.

Leegyszerűsítve: az épület magasságát a rendezett talajszinttől mérjük és nem tartoznak bele a tetőn lévő kémények, szellőzőkürtők, tetőszerelvények.

Szabályozásra került az is, hogy hogyan lehet végezni a szellőzők tisztítását.

Ezzel a kérdéssel foglalkozik a 12.3:2020.01.23. Felülvizsgálat és Karbantartás Tűzvédelmi Műszaki irányelv, amely kimondja, hogy „A TvMI alkalmazását úgy kell tekinteni, hogy azzal az Országos Tűzvédelmi Szabályzat követelményei teljesülnek, az OTSZ által elvárt biztonsági szint megvalósul.”

Az irányelv pontos szövegét ide kattintva ismerheti meg: Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek

259/2011 Korm. rendelet alapján „eltérés a nemzeti szabványok tűzvédelmi előírásaitól és a tűzvédelmi műszaki irányelvek rendelkezéseitől a tűzvédelmi hatóság jóváhagyása nélkül a tűzvédelmi bírság legkisebb mértéke 50.000 Ft.

A NÉBIH Útmutató A Vendéglátás És Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlatához 8.1 pontja

Karbantartás keretében szükség szerint, de legalább évente el kell végezni: szellőzőrendszer (ideértve a légkondicionáló berendezéseket is) tisztítását, légszűrők ellenőrzését, szükség szerinti cseréjét.